Choć praktycznie w każdym sklepie można obecnie dostać mielone mięso, wiele osób decyduje się na zakup maszynki, dzięki której samodzielnie można przygotować ten półprodukt. Nie ma się czemu dziwić – odpowiednio dobrany sprzęt przyda się nie tylko do mielenia mięsa, ale również innych produktów, z których można przygotować pyszne potrawy. Warto jednak mieć na uwadze, aby wybrać wysokiej jakości narzędzie, które będzie służyło w kuchni przez wiele lat.
Sprawdzi się w każdym domu i profesjonalnej kuchni
Chcąc przygotować aromatyczne danie, kucharz samodzielnie przygotowuje półprodukty. Tylko wtedy może mieć pewność, że każdy z nich jest świeży. Szczególną uwagę zwraca na mięso, które źle przygotowane lub stare, może zepsuć całą potrawę. Nic zatem dziwnego, że w profesjonalnej kuchni zawsze można znaleźć maszynkę do mielenia, której zadaniem jest odpowiednie poszatkowanie mięsa.
Na co zatem zwrócić uwagę, aby wybrać produkt idealny, który sprawdzi się zarówno w domu, jak i w kuchni restauracyjnej? Przede wszystkim na funkcje i wyposażenie, jakie posiada. Każdy kucharz przyzna nam rację, że maszynka do mielenia mięsa powinna, jak sama nazwa wskazuje, mielić produkt, a nie go szarpać. Dobrze jest zatem zwrócić uwagę na noże, w jakie wyposażono narzędzie. Kolejnym, bardzo ważnym elementem są sita do maszynek do mięsa. Ich rozmaite grubości pozwalają przygotować każdy rodzaj mięsa – poprzez drobne na kotlety, aż po grube na wszelkiego rodzaju kiełbasy.
Chcąc zaoszczędzić zarówno miejsca w kuchni, jak i pieniędzy, można pokusić się o zakup wielofunkcyjnej maszyny, która poza mięsem, będzie również szatkowała inne półprodukty. Tutaj należy mieć jednak na uwadze, aby dokładnie sprawdzić ostrość noży. Niestety po dłuższym użytkowaniu do szatkowania wszystkiego, ten element może się szybko stępić. Należy zatem zastanowić się, szczególnie jeśli wybiera się sprzęt do restauracji, czy warto wybierać takie multifunkcyjne sprzęty, czy jednak postawić na dwie różne maszyny, które będą dłużej sprawne.