Oprawienie świeżej ryby nie musi być trudne

thumbnail

Wiele osób nie kupuje świeżych ryb, prosto wyłowionych z rzeki lub morza, ponieważ nie wie, jak je oprawić. Okazuje się jednak, że zadanie to nie jest takie trudne, jeśli ma się odpowiednie narzędzia i odrobinę wiedzy. W dzisiejszym tekście chcemy pokazać Wam, z czego skorzystać podczas oprawiania i patroszenia ryby oraz przeprowadzić Was przez ten proces krok po kroku. Mamy nadzieję, że dzięki temu artykułowi przekonacie się do kupowania świeżych ryb.

Czego użyć do oprawienia i wypatroszenia ryby?

Istnieje wiele narzędzi, którymi można oprawić rybę. Najszybciej jednak można to zrobić przy użyciu skrobaczki do ryb, którą można nabyć w każdym sklepie z wyposażeniem gastronomicznym.

Pierwszym krokiem po nabyciu specjalnego sprzętu, jest umycie i osuszenie ryby przy użyciu ręcznika papierowego. Następnie kładziemy ją na przygotowaną deskę i przy użyciu skrobaczki rozpoczynamy oprawianie. Skrobanie łusek zaczyna się od ogona, delikatnymi ruchami przesuwa się skrobaczką w kierunku głowy. Po oskrobaniu i oczyszczeniu ryby można wyciąć filet. Zaczynając od głowy przeciąga się nożem tuż przy kręgosłupie . Należy pamiętać, aby nóż prowadzić przy samych ościach. Nie odcinając głowy przekładamy rybę na drugą stronę i odcinamy kolejny filet. Postępujemy tak samo, jak wcześniej. Kiedy filety będą już odcięte, trzeba przyciąć także płetwy. Dzięki temu będziecie mieli dwa dorodne filety, które samodzielnie wykroicie, a które będą idealne do smażenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top